ECZACILIK BİYOKİMYASI ANABİLİM DALI

Eczacılık Biyokimyası; organizmada gerçekleşen kimyasal tepkimeleri inceleyen bir bilim dalı olup, sağlık ve yaşam bilimlerinin temelinde yer almaktadır. Biyokimya Bilimi moleküler biyoloji, hücre biyolojisi ve enzim biyolojisi gibi geleneksel disiplinlerin yanı sıra, genomik, proteomik ve biyoinformatik gibi daha yeni bilimsel alanları da kapsamaktadır. Organizmanın normal ve patolojik durumlarında biyomoleküllerin (RNA, DNA, protein gibi) düzeylerinde gözlenen değişikliklerin incelenmesi Biyokimya’nın temel konusudur. Bu nedenle, hastalıkların sebeplerinin belirlenmesi ve giderilmesinde kullanılacak ilaçların tasarımında ve hedef yerlerinin saptanmasında Eczacılık Biyokimyası Anabilim Dalı önemli bir rol oynamaktadır.

Anabilim Dalımız Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde aktif olarak eğitim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir. Anabilim Dalımızın ilgi alanları, diyabetik komplikasyonlar, kanser, enzim aktivite ve inhibisyon çalışmaları, oksidatif stres, enzim immünoassay (ELISA ya da EIA) gibi pek çok araştırma konularıdır. Laboratuvarımızda biyolojik proseslerin hücresel ve moleküler mekanizmalarının aydınlatılması ve bunların hastalıklarla ilişkilendirilmesi sürecinde farklı deney sistemleri kullanılmaktadır.

Anabilim Dalımız tarafından yürütülen yüksek lisans derslerinde, öğrencilere canlı ile ilgili fizyolojik ve patolojik olayların ve ilaç etkisinin anlaşılabilmesi için gereken temel Biyokimya eğitiminin teorik ve pratik olarak verilebilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, öğrencilere hastalıkların tanısı ve izlenmesi amacıyla biyolojik materyaller üzerinde yapılan biyokimyasal testler ve bu testlere girişim yapan ilaçlar da tanıtılmaktadır.