AF KANUNU KAPSAMINDA YAPILACAK BAŞVURULAR HAKKINDA DUYURU

5 Temmuz 2022 tarih ve 31887 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7417 sayılı Kanun ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa eklenen GEÇİCİ 83. MADDE uyarınca, Yükseköğretim kurumlarından, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar kendi isteğiyle ilişiğini kesenler dahil, kayıt yenilememe, başarısızlık, azami süre vb. herhangi bir sebeple ilişiği kesilenler ile bir programı kazandığı halde kayıt yaptırmayanlar, ilişiklerinin kesildiği yükseköğretim kurumuna bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren dört ay içinde başvuruda bulunmaları halinde, 2022-2023 eğitim öğretim yılında öğrenimlerine aşağıdaki esaslar çerçevesinde başlayabilirler.

BAŞVURU TARİHLERİ

1. Kanun kapsamından yararlanmak isteyenler, bu maddenin yürürlüğe girdiği 05.07.2022 tarihinden itibaren dört ay içinde, 07 Kasım 2022 mesai bitimine kadar,
  2. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte askerlik görevini yapmakta olanlar, terhislerini takip eden 2 ay içinde,
  3. Öngörülen başvuru süresi içinde mücbir sebeplerle başvuramayanların, mücbir sebebin ortadan kalktığı tarihten itibaren bir ay içinde,
  4. Sağlık nedenleri ile başvuramayanların ise buna ilişkin heyet raporunu 05.12.2022 tarihi mesai bitimine kadar ibraz etmeleri halinde,

7417 sayılı Kanun kapsamından yararlanmak üzere başvuru yapabilirler. Söz konusu kanun gereği belirtilen tarihlerden sonra başvuru yapılamaz.

BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE İNTİBAK İŞLEMLERİ

1. Başvurulara ait koşullar ve gerekli belgeler Üniversitemiz internet sitesinde ilan edilmiştir.
  2. Lisansüstü programlarda bilimsel hazırlık, ders, tez, yeterlik gibi aşamalarda ilişiği kesilenlerin daha önce kayıtlı oldukları aşama esas alınarak yürürlükteki mevzuat (Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği) hükümlerine göre ilgili anabilim dalı önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile intibak işlemleri yapılır. 2022-2023 eğitim-öğretim yılında başlamak üzere kayıt hakkı verilir.
  3. Bilimsel hazırlık programında iken ilişiği kesilen veya bilimsel hazırlık programına kabul edilip kayıt yaptırmayanların, bilimsel hazırlık dersleri, ilgili anabilim dalı önerisince ve enstitü kurulu kararı ile yeniden belirlenerek 2022-2023 eğitim-öğretim yılında başlamak üzere bilimsel hazırlık programına kayıt hakkı verilir.
  4. Yüksek lisans ve doktora ders aşamasında ilişiği kesilenlerin intibakı, ilgili anabilim dalının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile “ders dönemine” yapılır.
  5. Yüksek lisans ve doktora tez aşamasında ilişiği kesilenlerin intibakı, ilgili anabilim dalı önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile ‘ders aşamasına’ , ‘yeterlik aşamasına‘ veya ‘tez önerisi aşamasına’ yapılır.
  6. Lisansüstü programlara Af Kanunu kapsamında kayıt hakkı elde eden tüm öğrencilere hangi aşamaya intibakının yapıldığına bakılmaksızın yürürlükteki mevzuat hükümlerine göre azami süre verilir.

KAYIT İŞLEMLERİ

1. Kayıt için gerekli belgeler ve diğer hususlar Üniversitemiz internet sitesinde ilan edilmiştir.
  2. Mali yükümlülüğü olanlar, öğrenci katkı payı/öğrenim ücretini Akademik Takvimde belirlenen ve ilan edilen tarihe kadar öderler.
  3. Doktora programlarına kayıt olacakların “Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği” ilgili yabancı dil sınavı puanı şartlarını sağlamaları gerekmektedir.
  4. İlgili Kanun uyarınca, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında eğitime devam hakkı verilen öğrenciler için “2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararı” hükümleri uygulanacaktır.
  5. Tezsiz yüksek lisans programları hariç halen lisansüstü bir programa kayıtlı öğrencilerin, lisansüstü eğitim öğretim yönetmeliği hükümleri uyarınca sadece bir lisansüstü programa kayıtlı olabileceği dikkate alınarak, bu durumdaki öğrencilerin halen kayıtlı oldukları tezli lisansüstü programdaki kayıtlarını sildirmeleri kaydıyla 7417 sayılı Kanun kapsamında kayıt hakkı kazandıkları lisansüstü programa kayıtları yapılır.

DERS KAYITLARI

1. 30 Eylül 2022 tarihine kadar başvuru yapanların dosyaları akademik birimler tarafından değerlendirilerek 2022 – 2023 eğitim öğretim yılı güz yarıyılında öğrenime başlamak üzere intibakları yapılacaktır.
  2. 01 Ekim – 7 Kasım 2022 tarihleri arasında başvuru yapanların dosyaları akademik birimler tarafından değerlendirilerek 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılında öğrenime başlamak üzere intibakları yapılacaktır.
  3. 7 Kasım 2022 tarihinden sonra 7417 Sayılı Af Kanununda belirtilen süreler içerisinde askerlik, sağlık ve mücbir sebeplerden dolayı yapılan başvuru dosyaları ise akademik birimler tarafından değerlendirilerek 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılında öğrenime başlamak üzere intibakları yapılacaktır.

LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİ İNTİBAK FORMU (Anabilim Dalı Değerlendirmesi İçin)